Hvorfor mine forældre fik mig til at bade i en spand, da jeg kom hjem på ferie

Sponsoreret indhold

At flyve hjem til Aarhus fra Los Angeles hvert år til ferien har sine frynsegoder. Los Angeles byder på masser af aktiviteter, sol og et pulserende byliv.

Som du kan regne ud på indledningen så er jeg udenlandsdansker og har været det i årevis, men jeg nyder at komme hjem til Danmark også.

Der er en ting, der absolut ikke er i overflod i LA: Vand.

Det var derfor, da jeg kom tilbage til mit barndomsværelse i ferien, at jeg fandt en tom spand i bruseren.

Den var der ikke for, at samle vand fra en utæt vandhane. Den var der for, at fange rent vand, mens jeg gik i brusebad. Så kan jeg tage den fyldte spand nedenunder og ud i haven for, at vande mine forældres gulerødder, jordbær og tomater.

Brusespanden er blot en af ​​mange strategier, mine forældre bruger for, at spare på vandet. I tilfælde af at du ikke har hørt det, er Californien i alvorlig trang efter en tørke. Omkring 80% af staten er stærkt udtørret. Selv de ventede regnmængder fra El Niño er ikke nok til, at afslutte tørken.

Dette er et resultat af år med mindre sne og nedbør end normalt, som langsomt har været med til at mindske vandreservoirerne.

Snepakken i Sierra Nevadas bjergkæde, som leverer vand til Californien – mere end 60% af sit vand – er på det laveste, det nogensinde har været i de sidste 500 år.

Det er derfor, at brusespanden er så afgørende.

En indskudt bemærkning – Vil du gøre dit badeværelse mere miljøvenligt, så få det renoveret af AAJ. En vvs’er i Haderslev.

Det vidste jeg ikke, men mine forældre har brugt spandemetoden i ca. 10 år, længe før der blev udstedt obligatoriske vandrestriktioner over hele staten for første gang tidligere i år i april.

Mens jeg ved, at det er en god sag, og jeg altid er glad for, at spare på vand, kan jeg ikke forestille mig, at gøre det her hver eneste dag i mit liv.

Spanden er spinkel. Når den er fyldt til randen – fuldt med ca 20 liter vand – så er den tung og uhåndterlig. Ligegyldigt hvor forsigtigt jeg er, ender jeg med, at sprøjte vand ud over hele gulvet, når jeg bærer det ned ad trappen og ud til baghaven.

“Det handler om at planlægge. Du skal altid sørge for, at du har to tomme spande deroppe”, sagde min mor. “Så glemmer spanden og tager et bad, men du har ikke nogen tom spand, så du skal have dit tøj på igen og ned og tømme spanden.”

Brusespanden er ikke den eneste vandbesparende teknik, mine forældre bruger i huset.

Da de købte deres store kompostbakke i byen for 20 år siden, købte de også en kæmpe regnvandsopsamler, der i teorien ville samle en masse regnvand til brug i haven.

“Vi havde den ene i lang tid, men vi fik så lidt regn, at der aldrig var en chance for at blive fyldt op,” sagde min mor. En regnvandsopsamler er jo kun nyttig, hvis det regner.

De har også et tomt bassin i vasken til at samle overskydende vand efter skylning af grøntsager. De bruger sjældent en slange til, at vaske ting udenfor – ligesom deres biler, ​​huset eller terrassen. I stedet bruger de den trofaste spand.

Apropos haver, grøntsager og vandere, så besøg lige Landhave og se deres super lækre højbede.

De har også gjort deres baggård mere tørkevenlig. De erstattede meget af deres græs med grus. Derefter erstattede de det resterende græs med tørke-tolerant græs, som går i dvale om vinteren og behøver ikke at blive vandet ret meget.

De plantede også tørke-tolerante planter og installerede et sivesystem istedet for vandere i baghaven.

Når de bruger vandere, så vander de kun så længe byen tillader dem det: tre dage om ugen i højst otte minutter om dagen, alt mellem klokken 8:00 og 19:00.

De kaster endda deres hunds gamle vand på planterne, før de erstatter det med frisk vand.

Disse strategier, herunder brusespanden, er ikke nye. De er ikke kun specifikke for mine forældre eller Californien. Faktisk er mine forældre heldige, at de overhovedet har rindende vand – nogle vandhaner i Californiens centrale dal er bogstaveligt talt løbet tør.

For mig er brusespanden en irriterende ulejlighed, men for dem er det en livsstil.

“Vi har altid gjort det i vores brusebad,” sagde min mor. “Jeg hader affald. For mig var det en skam, at vi lod vand rende lige ned i kloaken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.